October 06, 2013

Busy

its a week i been working at new work place. work load is cray cray. well i penah kerja in hectic pressure before. so no problem. just i tak tau bos departmen i mcm mana. belum sempat p site sebab hujan. well happy working.

September 02, 2013

September

Ya Allah cepatnya masa ....dah nak ke penghujung 2013. Wuhuuu....masih macam ni single lagi, bila boleh kawen ni? hihi

September adalah bulan terakhir i kerja dekat sini, company yang i dah kerja since 2008. Almost 5 years. 2 and half at Malacca and 2 and half here in Penang. Dah selesa sangat. Company ni flexible gila. Memang bestlah kerja sini. Tak pernah nak kena marah. Memang ikut hati tak nak berenti. Nak kerja sini sampai bila-bila. Tapi..tapi....nak cari pengalaman baru. Memang takut gila nak p tempat baru. Memang setiap saat takut gila. Memang tak nak. Kat sana ok ke? Akan selalu kena marah ke? macam - macam lah. Tapi i tanya diri i sendiri benda paling buruk pun i berenti kerja sebab tak tahan kan. Boleh cari kerja baru kan.... Takut...

BTW, Wish me luck!


August 23, 2013



Assalamualaikum,

Dah lama rasanya tak berblog. Kata online diary. Been busy lately.  I think every stage of life we been strugle but differently. But surely for the best for us. Lately i learn a lot to push myself. To do thing i not comfortable, to grow. Well i will turn 30 pretty soon. :'(

I am type of person who just follow the flow Unless, keterpaksaan barulah i ubah arah. Bila keadaan betul-betul mendesak. Dan rasanya ianya bukanlah sikap orang yang bijak dan amatlah tidak bagus.

"If we wait until we’re ready, we’ll be waiting for the rest of our lives."
Lemony Snicket












June 25, 2013

Putih

The haze baru sampai Penang yesterday..Uh uh okaylah dan i memang dah mula sakit tekak batuk etc...Semalam actually i kat Perlis pun, site valuation... Balik Penang tengok Seberang dah teruk dan Penang Island not that bad...Tapi i dah batuk2, lemah antibodi apa nak buat...Padal memang minimum sangat kot terdedah to haze sebab memangjang dalam aircond je kan....

Actually i tengah cari affordable apartment to buy. Small, clean, nice not to far from town. And affordable...But but but...in Penang.....sighttt....ada 500ribu boleh la nak beli rumah yang so-so...I takde....

Well tak nak rush...tak nak menyesal nanti, since i ada buat freelance sekarang. Alhamdulillah :)

Nak berangan dululah ......

BTW, sekarang pun i renting alone.......


Yes, i looking for apartment for single living...Nanti dah kawen where to stay or whatever,its in the future. Better think about current situation...Ehehehe....


Small, clean and simple





Walaupun tak banyak kasut


June 13, 2013

Deco idaman (ewah)

Dekat living room, ada sofa warna putih dan cermin gedabak besar kat belakang sofa...










Simple kitchen top macam ni..putih mulus (fefeling rajin sangat nak mengemas) dan colourful carpet macam ni...ewahh...sure pagi petang siang malam i rajin masak...ekeke...





For working area..aka tempat main laptop ,,, surf tenet etc....nak buat gambar bentuk macam...dah lama idam...tapi dok pilih pilih gambar nak cuci pun tak siap siap lagi..cik as...cik as..





Ini namanya tak sedar diri..nak semua benda putih mulus.tanpa sedar diri clumsy gila.....ahhh lantak....meja makan idaman...well since i living alone..its enough for me,



Idamkan kepala katil lembut macam ni sebab i selalu terhantuk kat dinding masa tidur ganas okay dokay




Dan hakikatnya, jari sendiri terluka kerana terkena kuku sendiri....tahap clumsy yang tak terhingga...pun idamkan rumah all in white....kehkeh









Life Update June 2013

Assalamualaikum,

Update lah sangat kat. Hidup sama jeh...Oh semalam i start doing something i love and make me happy and earn some money in return, not so much but much better than my expectation. Alhamdulillah.

Yang lain-lain tu biasa je lah...

Now is sleepy, lunch makan banyak sangat...tegang perut...

Adakah ia akan pecah?

 

June 04, 2013

i am at a way where..life must go on....nothing sparkling anymore...just go on.....bored bored bored. ...tough...tough...tough....

May 31, 2013

Today

Semalam balik kerja peti ais patah. Cermin yang peti ais tu..Penat kena bersihkan sisa2 makanan yang jatuh...Mangkuk pecah...

Pagi tadi kena saman dengan polis kes tak pakai tali pinggang.

Tadi lunch, tertumpah nescafe kat atas contract drawing yang Engineer (perlis) dah cop sign. Damn it. Kalau engineer dari Penang surely its simpler. Ahhhh

Die die die die


On top of all i am totally broke this month. Totally!

Now i feel so weak......



May 30, 2013

Form of Ungrateful

Tak puas hati sana. Tak puas hati sini. Tak.suka orang tu. Tak suka orang ni. Baru sedar....its me...its me who got problemmm..damnnn...nonggg nonggg ninggg....

May 12, 2013

26 Lesson Learn for 26 years

1_Its not just go with the flow. It can't really work. You have to play 'tai ci' a bit in order to save your ass.
2_Rezeki dan dugaan datang dalam pelbagai bentuk. Its may not comes all in once but surely when its comes, its the best for us at that time being. And make the most of rezeki yang kita dapat dalam sesuatu masa. Semua kat dunia pinjaman, we may not get it again in the future.
3_Let go things you can't change. Let go people who clutter your head with negativity. Let go people who does not treat you the way you deserve.
4_For me in job its not just about the pay check...
5_Never be anyone shadow. Never!
6_There some people who always try to bring you down. Which mean they see something in you that you might not see. Always rise above them.
7_Life is everyday struggle to be better than yourself yesterday.
8_Social prestige is the last things i should care. Or i never give a damn. But still the bad side of yourlife just keep it on your mind. People good at judging instead feel sorry for your hardship.
9_Never give your all. All believe blindly. Always keep in mind trust is to be earn.
10_Settle things that clutter your head asap. Thought you suffer a bit.
11_To feel good is to look good.
12_Guna masa productive sebaik mungkin. Normally in the morning when your mind is still fresh. Takkan nak check email or main internet kot kan.
13_Secure what we have, instead of want for more.
14_Always be positive and confident
15_Jangan pernah berburuk sangka dengan nasib sendiri.
16_Bila kita bersyukur kita kena yakin tuhan akan makbul permintaan kita. Salah satu cara menunjukkan kita yakin, kita work towars apa yang kita doakan tu. Insyallah.
17_Orang yang tak cuba je tak gagal. Kalau gagal be proud of yourself. Atleast you have a gut to try!
18_Be honest with your life. Walaupun tak seindah hidup orang lain. How you know if they life in a lie or not? Wear your truth.
19_The best investment is to our health.
20_All bad things in life which we allowed it to happen we need to stop it to keep on happening. Yang diluar kemampuan kita. Itu dugaan. Redha dan terima seadanya.
21_Car can go anywhere with flat tyre. And bad attitude is a flat tyre!
22_Never ever ever talking bad about people we never want to ditch in our life.
23_Hargai orang sekeliling yang baik dengan kita sebaik mungkin.
24_Hargai orang yang bagi peluang. Never take things for granted.
25_Kita hanya hamba pada Tuhan not his creation or money.
26_Seteruk mana kita rasa iman kita never let pray and quran go. And keep in mind everyone have hardship in pleasant Allah. But they never give up. So does us!

You dont have to agree with me. What i learn is may be wrong to you. May be wrong to me tomorrow too. Hehehehe.. :)

Have a nice weekend!


March 06, 2013

Mimpi yang tak sampai

Kadang kadang macam dah penat.
Entahla.
Dah tak tau apa nak buat.

Baru nak menampakkan hasil, ada orang cantas.
Di stab from the back.

Honestly i just tired of waiting.
Not much i can do.
Not much pun its just me doing everything.
Anything that i could do.

Feel sad.
Why it so hard on me?

I just want to be happy.
I tired of waiting.

Senang cakap, tapi seriously i dah penat.



Ikan fresh

Okay beli ikan pun nak update blog hokey...hihi...
Ini beli kat direct fisherman kat Tanjung Bungah. Fresh dan murah banyak dari beli kat pasar.
Jadi memang berebut gila gila okay.
Ini kira hebat ah...
Bf teman. He spoil  me so much eh? Teman beli ikan and grocerry for me to cook for upcoming week.
Last Friday nih.







March 04, 2013

Langkawi Island Hopping, Pulau Tasik Dayang Bunting

Kiri dan kanan kiter is twin, yang baju kotak kotak abang. Okaylah diorang semua budak yang baik dan mendengar cakap senang mak su nak bawa jalan-jalan.

Btw we on the deck dekat tasik dayang bunting itself lah. Kakak i cakap kat sini, tasik ni akan makan orang sorang. Huhuh scary.


 Rendam kaki


 Daki dulu sebelum jumpa TASIK












The Tasik 





Ini laut















 In case u wondering, ammar doing gangnam style






 TQ 







 

March 01, 2013

Cara Traditional nak hilang SAKIT GIGI

Tips ni untuk kes gigi berlubang je tau. I ada satu gigi berlubang tapi takut nak p palam jadi kadang2 dia sakit, tapi since i guna petua ni dah lama sangat tak sakit. Sebab semalam adik i message dia sakit gigi, so ter recalled petua ni.



Guna cengkih ni, tumbuk dan sumbat dalam lubang, Tapi i malas i terus sumbat sebatang dalam lubang gigi. hIhi. Tapi make sure dalam lubang tu xde sisa makanan atau apa. Gosok sebersih2 nya. 



January 23, 2013

2012



Well 2012, tahun yang agak tenang bagi i. Alhamdullilah dan berharap 2013 will bring joy and peaceness for moree! Nak ingat ingat 2012 lah..gitu..I cuma nak ingat kenangan indah bersama orang tersayang...ohhh maaf ye kalau ada yang tergeli tekak.

January
Me and bf went to Cameroon Highland. Ikut jalan lama. Ada air terjun..tapi tak mandi pun sebab kiter pergi pun on the spot sebab bosan Penang tak de apa. So Cameroon lah tempat terdekat pun...Pergi pagi balik malam....








(Snap and edited by me)



February
 Hanging out with my lil brother. Sekarang mak ayah dah tak der. Kita dah jarang jumpa. Dia sewa rumah kat Bukit Tangga, Jitra. So setahun 2 3 kali je jumpa. But no worry maxis menghubungkan kita. Chewah!



He like my father, me like my mother. Thats why we are different. Ayah (malay+india)..mak (pure siam)



March

Bf  start kerja balik selepas 2 tahun dok saja aka mengangur. Yer, alhamdulillah bulan january tahun ni, office dia dah beroperasi. Tengah run 1st job. Syukur. 

 Ni kat Lumut. Bf i yang baju biru



April
Kita sama sama ke Lumut, lepak kat Teluk Batik. Kinda nice pace.... bf ada meeting,then terus ke KL dan ke Genting. Weee. Beberapa malam jugak bermalam kat KL. Oh bf i kerja kat KL, kira long distance lah.







 Hanging out with gf. Sekarang i dah jarang keluar poya-poya.Keh3. Homey girl





May

Finally decide sewa sorang-sorang. Sebelum ni i sewa satu flat 5 orang. Bayangkan....Selama 2 tahun menyewa tak kisah sangat sebab i ada kat rumah weekend ajer, weekday kiter tido hotel. Kah-kah....

Tapi sedih bulan pertama sebab tak cukup budget, rumah kosong jer. Yela pindah pun kan dah 4 bulan deposit. sobs. So malam malam makan maggi atau kalau balik awal bolehla tapau kat Kampung Melayu. Tv pun tak ada, peti ais tak ada. Mesin basuh lagilah tak der.




June

Friend from Johor come to Penang, so excited naik bukit Bendera. Yang lain biasa-biasa jer...keh4


 


July
Cut my hair real short. Oh.... and bought myself peti sejuk, dan tv...yeay




August
Get myself notes keh3 dan barulah rumah sempurna with sofa, mesin basuh dan barang2 lain. Selepas 4 bulan hidup dalam serba kekurangan. Gitu!


Hanging out



September

Bake a pavlova for the first time, i deserve a shout out keh4






My best roomate ever masa USM kawen, Ni kira geng hostel lah ni...kelas geng lain lol



And kita pergi melawat baby Adleena with Atie, Aimi punya baby girl. Adaka husband Aimi cakap i cina. ceh. But no picture...










October
Raya haji sorang sorang kat Penang. Raya kedua sebenarnya sorang-sorang. Doa semoga tahun depan lebih baik. Insyallah.

I found a new hobby..memasak. Tahun 2012 banyak sangat try resepi baru. Alhamdullillah. Ada jadi, ada tak..Keh3. Honestly 2011 i can't even goreng sayur.....





November

 Balik kampung with bf and pizza with fam and lepak dengan family






 











Kebaikan Brewer Yeast Untuk Kucing

Kite ada dua ekor kucing kat rumah. Oyen dan Baby.  Tengah berfikir nak bagi budak berdua tu brewer yeast sebab ada terbaca baik untuk kuli...